Důležité informace
Amygdalin, označován jako vitamín B17, je přirozená látka, která se nachází v největší koncentraci v semenech ovoce, jako jsou meruňky, švestky, ale i v jadércích jablek, v hořkých mandlích a dalších peckovinách.
Název amygdalin vychází z rodového jména pro mandloň – Amygdalus. Prospěšností vitamínu B17 se zaobírá celá řada studií. Podrobně se tomuto tématu věnuje dokumentarista E. Grifin ve své knize. Obecně je známo, že v roce 1923 objevil vlastnosti vitamínu B17 doktor Ernst T. Krebs ze San Francisca. Krebsův výzkum byl zdrojem informací pro jeho syny Ernsta T. Krebse a Byroka Krebse, kteří v roce 1952 vitamín B17 rafinovali, určili jeho výživové vlastnosti a dali mu název Laetril.
Účinky amygdalinu se zabývají výzkumníci již přes 60 let. Jeho zajímavé vlastnosti jsou předmětem bádání i v poslední době, například v posledních letech se objevila řada zajímavých studií:
- Fukuda T, Ito H, Mukainaka T, et al. Anti-tumor promoting effect of glycosides from Prunus persica seeds. Biol Pharm Bull. Feb 2003;26(2):271-273.
- Park HJ, Yoon SH, Han LS, et al. Amygdalin inhibits genes related to cell cycle in SNU-C4 human colon cancer cells. World J Gastroenterol.
Sep 7 2005;11(33):5156-5161. - Chen Y, Ma J, Wang F, et al. Amygdalin induces apoptosis in human cervical cancer cell line HeLa cells. Immunopharmacol Immunotoxicol.
Feb 2013;35(1):43-51. doi: 10.3109/08923973.2012.738688. - Chang HK, Shin MS, et al. Amygdalin induces apoptosis through regulation of Bax and Bcl-2 expressions in human DU145 and LNCaP prostate cancer cells. Biol Pharm Bull. 2006 Aug;29(8):1597-602.
Amygdalin jako prevence
Amygdalin je významnou součástí jídla u řady národů, např. Eskymáků, Hunzů z Himalájí či Abchazů. Tyto národy se pyšní skvělou odolností a pevným zdravím. V jejich potravě se přitom přirozeně vyskytuje vitamín B17.
Další látky obsažené v B17 Preventum
BETAGLUKANY
Přírodní komplexní polysacharid s imunomodulačními účinky. Dovedou stimulovat určitý typ bílých krvinek zvaných makrofágy. Betaglukany jsou považovány za velmi perspektivní přírodní látky a mají bohaté vědecké zázemí o svých účincích, publikované zejména japonskou vědou.
ACAI BERRY
Jsou plody sklizené z vrcholků palmy, mají pevné místo ve výživě obyvatel Amazonie po celá staletí. Obsahují vitamín C, antokyanová barviva, vitamíny řady B, vitamín A. Dále obsahují minerály, flavonoidy, katechiny a další přírodní látky.
BORŮVKA
Přírodní antioxidant. Borůvka je využívaná především pro normální činnost kapilárních cév a žíl, pro normální stav žaludeční sliznice a sliznice tenkého střeva, rovněž pro normální stav zraku.
BRUSINKA
Přírodní antioxidant. Využívána jako účinná úleva při premenstruačním syndromu a menopauze, také pro normální stav kostí a kloubů, rovněž je ceněna pro podporu odolnosti a přirozené obranyschopnosti.
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Známá také pod japonským názvem Hiratake, je po staletí využívána pro vysoký obsah ceněných látek jako jsou betaglukany a některé vitamíny.
RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ
Využíván pro podporu přirozené obranyschopnosti a imunitního systému. Přispívá k normálnímu stavu pokožky, normální činnosti kardiovaskulárního systému a normálnímu trávení.
VITAMÍN C
Vitamín využívaný zejména pro normální funkci kůže, zubů i kostí. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální funkci nervového systému, normálním psychickým funkcím a funkcím imunitního systému. Dopomáhá k ochraně buněk před oxidačním stresem, k redukci únavy a vyčerpání.
ŽENŠEN
Antioxidant pro bdělost, proti únavě, pro přirozenou obranyschopnost a imunitní systém. Využíván je rovněž pro vitalitu, sexuální zdraví, krevní oběh, pamět, normální hladinu glukózy v krvi, ale i pro kognitivní a duševní výkonnost.